Домашен кашкавал

28/11/2018
Стоянка  Русенова
отСтоянка РусеноваЕксперт419121666
"Щом искате 100-процентов кашкавал от мляко, пригответе си го сами по тази изпитана рецепта за домашен кашкавал "
  • Приготвяне30 мин.
  • Готвене40 мин.
  • Общо70 мин.
  • Порции1
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо28 172
  • Преглеждания за месеца2379
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 2.5 л домашно
  • сол - 2 с.л.
  • мая - 8 капки за сирене
  • лимонена киселина - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В по-голяма тенджера слагаме прясното мляко на котлона и оставяме да заври добре.

Добавяме солта и разбъркваме, като оставяме самото мляко на тих огън да къкри 5 минути.

След 5 минути добавяме осемте капки мая за сирене и отново разбъркваме.

Засичаме 10 минути, през това време не разбъркваме, само наблюдаваме да не кипне.

След изтичане на времето добавяме лимонената киселина и отново разбъркваме.

Оставяме за още 10 минути да къкри, без да бъркаме.

През това време слагаме цедката над голяма купа или тенджера, като поставяме и тензуха, така че краищата да излизат вън от нея.

Изливаме кашкавала и суроватката в тензуха. Притискаме го хубаво с ръце да се оформи питката.

Аз поставих в кръгла кутия с малки дупки и там притиснах с помощта на тежест отгоре и оставих за около 2 часа.

След 2 часа махаме тензуха или вадим от кутията, като поставяме в хладилника.

Така приготвеният кашкавал трябва да престои 3-4 дни и тогава е готов за консумация.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар