Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Питка за Цветница

Питка за Цветница

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Новак
1384074k
Питка за Цветница
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Истинско удоволствие е дори само да гледаш тази прекрасна питка за Цветница"

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 550 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • мая - 1 бр. кубче
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - около 1 400 г
  • масло - 70 г за намазване на корите
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете единия жълтък за намазване на питката и с останалите продукти замесете тесто. След като втаса, го разделете на 3 части и едно малко топче за решетката. Едната част е за центъра, а другите 2 ги делите на по 3 части.

Разточвате първо 3 обли кори, мажете с мазнина, каквато имате (без последната кора). Както са 3, една върху друга, ги разрязвате на 8 части, като оставяте краищата неразрязани.

Всеки триъгълник обръщате назад и подвивате от долу. Другите 3 кори разрязвате на 8 отделни триъгълника, всеки цепвате по средата и промушвате от долу на горе, получените листа редите във вътрешността на предните обърнати части.

Центърът е топка тесто с решетка, която се прави с ролер. От останало тесто се правят цветчета с формички за сладки. Оставяте питката да втаса, след което мажете с разбития жълтък и печете в загрята фурна на 160 градуса за около - 45 минути. Нашата питка за Цветница е готова!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: