Тирамису по български

тинтин
Новак
308013k
Тирамису по български1 / 2
24/02/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Тирамисуто си има естествено и български прочит, който не изглежда никак зле, а и смеем да кажем, че е и много вкусен"

Необходими Продукти

  • бишкоти - 300 гр.
  • извара - 400 гр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • кафе - 2 ч.ч.
  • ликьор - 80 гр.
  • какао - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделяме жълтъците от белтъците. С миксер разбиваме жълтъците с пудрата захар като прибавяме към тях постепенно изварата, киселото и прясно мляко.

Белтъците, разбити на сняг, прибавяме постепенно към жълтъците, като разбъркваме с бъркалка.

Готовото за пиене кафе сипваме в по-голям съд заедно с ликьора.

В квадратна, правоъгълна, форма слагаме на дъното малко крем. Отгоре нареждаме 1/2 от бишкотите, които за кратко сме потопили в кафето с рома. Върху тях слагаме 1/2 от крема. Нареждаме останалите бишкоти, напоени с кафето.

Най-отгоре слагаме останалия крем, заглаждаме и поръсваме с какаото.

Оставяме нашенското тирамису в хладилника за около 12 часа и десертът е готов.

Да ви е сладко!

Рейтинг

4.8
513
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Сурови яйца?Не, благодаря!
11.05.2023 14:15
Албена Асенова
Албена Асенова
И аз не бих рискувала със сурови жълтъци,особено ако ще хапват и деца.
16.05.2016 11:01
2
1
1
Покажи всички подкоментари
Ани
Ани
Оригиналната рецепта за тирамису е със сурови жълтъци.Именно заради тях готовият десерт трябва да преседи 12ч преди да се консумира-Бактериите в маскарпонето въздействат върху жълтъците и подтискат или убиват развитието на патогенни такива в яйцата.В краен случай жълтъците могат да се темперират,но се промена вкусът.
18.01.2014 14:45
7
4
метъливан
метъливан
Който както реши да го направи аз със сорови не бих го правил ;)
04.12.2013 23:41
3
1
аsi
аsi
Ами сварете ги тогава като ви е страх,аз моето Тирамису го правя със сурови яйца и досега никой не е умрял.
17.10.2013 19:32
14
3
Тодор
Тодор
от много страх ще умрете от глад,циганите да не са умрели?
12.10.2013 18:00
4
Виолета
Виолета
Няма начин да ползвам сурови яйца, особено ако са купешки. Трябва да е без яйца или по начина даден от Гена.
08.09.2013 12:50
1
Покажи всички подкоментари
Маргаритка
Маргаритка
Не разбрах ликьор или ром
08.09.2013 10:15
1
Meд
Meд
Ако се сложи ракия вместо ликьор, ще бъде още една идея по-близо до родния вкус;)
25.02.2013 22:21
8
1
гена
гена
може да разбиеш жълтъците на водна пара - слагаш купата с жълтъци в тенджера с вряща вода, която не трябва обаче да опира купата. Бъркаш за кратко, като внимаваш яйцата да не се сготвят и след това прибавяш към останалите продукти за крема. Това е начинът яйцата да преминат през кулинарна обработка.
03.04.2012 15:55
2
Роси
Роси
Тъй-като се страхувам да ползвам сурови яйца, моят крем за намазване е от сирене крема, кисело мляко и заквасена сметана. Всичко на око и подсладено на вкус.Бързо, лесно и вкусно.
03.04.2012 14:02
3
1