Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Сметанова торта с пандишпанови блатове

Сметанова торта с пандишпанови блатове

Сметанова торта с пандишпанови блатове
Снимка: Кристиан Александров
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
4
"Наистина ни се иска да заровим лице в тази сметанова торта, но от благоприличие ще си вземем виличка"

Необходими продукти

  • За пандишпана
  • яйца - 6 бр.
  • брашно - 150 г
  • захар - 150 г
  • За крема
  • прясно мляко - 1 литър
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • пудинг - 1 пакетче - ванилия
  • масло - 125 г
  • За декорация
  • сметана - 200 мл сладкарска
  • бял шоколад - 100 г
  • сладко - 1/2 ч.ч. от ягоди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме пандишпановия блат, като разделим жълтъците от белтъците.

Белтъците разбиваме на твърд смяг.

Жълтъците разбиваме със захарта на пухкав крем.

Постепенно добавяме белтъците при жълтъците и разбъркваме леко. Добавяме и пресятото брашно на малки порции и разбъркваме до хомогенизиране.

Изсипваме сместа в тава, покрита на дъното и стените с хартия за печене.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.

Оставяме блатът да се охлади напълно.

За крема кипваме млякото на котлона. Отделяме 6 с.л. от млякото в купичка и в него разбъркваме пудинга.

Разделяме жълтъците от белтъците.

Разбиваме белтъците на сняг.

Разбиваме жълтъците със захарта на пухкав крем.

Отместваме кипящото мляко от котлона и изсипваме в него разбитите жълтъци, Връщаме на котлона и варим при постоянно бъркане 2-3 минути. Отново отместваме, добавяме разтворения пудинг и пак връщаме на котлона. Намаляваме температурата.

Варим при непрекъснато бъркане до сгъстяване на крема. Отместваме от котлона и добавяме разбитите белтъци. Разбъркваме и оставяме крема да се охлади малко. След това добавяме маслото, разбъркваме и оставяме настрани да изстине напълно.

Когато и кремът и блатът са студени, започваме да сглобяваме нашата пандишпанова торта. Разрязваме блата на две. Намазваме единия блат с обикновено сладко от ягоди /само сиропа/и върху него разпределяме почти целия крем за торта. Отгоре поставяме втория блат, намазваме останалия крем. Отгоре намазваме с разбитата предварително сметана.

Настъргваме бял шоколад в средата и декорираме с ягодки от сладкото.

Оставяме сметановата тортата да се стегне за 4-5 часа и след това сервираме.

Мека и сочна сметанова торта с пандишпанови блатове.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: