Начин на приготвяне
Първо отделете белтъците от жълтъците.
Разбийте белтъците с помощта на миксер до получаване на пухкава пяна. Сипете към тях захарта и бъркайте до нейното разтопяване.
Смелете в блендер бадемите с пудрата захар. Настържете лимоновата кора от половин цитрус.
Към добре разбитите белтъци прибавете лимоновата кора, бадемите и ванилийката. Разбъркайте внимателно с помощта на шпатула до обединяване на сместа.
Разделете получената смес в две форми за печене, които са с диаметър 22-24 см. Предварително трябва да сте покрили формите с хартия за печене и да сте ги намазнили леко с олио.
Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор. Изпечете блатовете за тортата за около 15-тина минути всеки.
Махнете хартията от готовите блатове и ги охладете на решетка, докато се охладят напълно.
Започнете да приготвяте крема за тортата. Загрейте сметаната заедно със захарта в тенджерка.
Отделно разбийте жълтъците и внимателно добавете сметаната към тях, но бъркайте непрекъснато, за да се темперират успешно.
Върнете сметановия крем на огъня и бъркайте до неговото сгъстяване. Температурата на котлона трябва да е много ниска, за да не завира кремът.
Междувременно запечете филираните бадеми за няколко минути във фурната, докато порозовеят леко.
Щом кремът се охлади, разбийте мекото масло и го добавете към него. Бъркайте на най-ниската степен с миксер.
Идва ред на сглобяването на бадемовата торта. Редувайте блатове и крем, поръсете с бадемите и охладете в хладилник за няколко часа.
Тортата с бадемови блатове и сметанов крем е чудна!
Коментари