Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Коледен сладкиш със сушени плодове и ядки

Коледен сладкиш със сушени плодове и ядки

IlariaIlaria
Новак
59762531
Коледен сладкиш със сушени плодове и ядки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Италианците си имат панетоне, а ние ви предлагаме този невероятен коледен сладкиш, който е поне три пъти по-вкусен"

Необходими продукти

  • бадеми - 50 г филирани + 100 г смлени
  • шамфъстък - 75 г, почистен от черупки
  • какао - 5 г на прах
  • подправки - 2 ч.л. микс от канела, джинджифил, карамфил, кориандър, кардамон и индийско орехче
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • боровинки - 100 г сушени
  • вишни - 100 г сишени
  • стафиди - 100 златна стафида
  • портокали - настъргана кора на 1 портокал + 50 мл портокалов сок
  • кафе - 50 мл студената черно
  • меласа - 75 г или тъмен Агаве нектар
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • тиква - 200 г сурова, много ситно настъргана
  • орехи - 150 г
  • сушени плодове - 120 г микс, за поръсване
  • мед - 3 с.л.
  • ром - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуснете фурната на около 150 градуса. Застелете тавичка с диаметър около 18 см с хартия за печене. В купа разбъркайте заедно шамфъстъка, бадемите, стафидите, боровинките, черешите, какаото, бакпулвера, канелата, джинджифила, карамфила, кориандъра, кардамона и индийското орехче заедно с портокаловата кора.

Добавете последователно към тях портокаловия сок, кафето, ванилията, ситно настърганата тиква и меласата, като разбъркате всичко много добре.

Разпределете сместа в тава с диаметър 18-20 см, застлана с хартия за печене. Заравнете добре и сложете да се пече в предварително загряна на 150 градуса фурна за около 1 час и 20-30 минути.

Орехите натрошете едро и ги разбъркайте със сушените плодове микс. Отделно разбъркайте меда и рома.

Готовия коледен сладкиш със сушени плодове и ядки поръсете с микса от орехи и сушени плодове и намажете равномерно с меда и и рома. Върнете го в топлата фурна за 10-тина минути.

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка: