Начин на приготвяне
Езиците се сваряват в подсолена вода, в която се прибавя 1/2 глава целина. Добавят се нарязани на едро моркови и една глава лук, нарязан напречно.
След като езиците се сварят, се обелват.
Приготвя се доматен сос, като се задушава една глава ситно нарязан лук в олио заедно с почистените и нарязани чушки. След като лукът омекне, се прибавя доматено пюре.
Добавят се и предварително сварените и нарязани на кубчета картофи и се настъргва джинджифила.
Когато пюрето се запържи, се слага 1 ч л. брашно, запържва се леко и се залива с гореща вода.
Посолява се и се прибавят захар, смлян черен пипер и дафинов лист.
Оставя се да кипне и се сваля от огъня.
По желание се пасира.
Предварително нарязаният на тънки продълговати филийки език се залива със соса и се поднася с малко скълцан магданоз.