Начин на приготвяне
Подберете горе-долу еднакви по големина краставички и ги измийте. Отцедете ги от водата. Пригответе 2 буркана от по 3 л всеки. На дъното наредете вишневи листа и отгоре натъпчете краставички. Помежду им слагайте нарязани филии лук, зърна черен пипер и по 1-2 люти чушки и стъбла копър.
Отгоре затиснете с кръстосани лозови пръчици. Сварете оцета, водата и солта до разтварянето на солта. След като саламурата изстине, добавете ракията. Долейте саламурата в бурканите и затворете с капачки добре.
В продължение на 10-12 дена разклащайте бурканите, като ги обръщате 1-3 пъти. След 3 седмици са готови за консумация. Тези краставички са отлично мезе за ракия и водка.