Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Кисели краставички по руски

Кисели краставички по руски

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Кисели краставички по руски1 / 2
11/10/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
"Разкрита е тайната на вкусните кисели краставички по руски! Подробности в рецептата!"

Необходими Продукти

  • краставици - корнишони, количество според буркана
  • хрян - листа
  • вишни - няколко листа
  • грозде - 1 шепа гроздови зърна + 1 шепа червено френско грозде
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе солен разтвор, като на 1 л вода се слага голяма препълнена супена лъжица сол.

Наредете краставичките в буркана, като редувате краставички, ред едро накълцани листа от хрян, ред краставички, ред листа от вишни. Между тях се слагат и гроздовите зърна. Най-отгоре добавете скилидките чесъни хубаво притиснете съдържанието в буркана. Залейте със соления разтвор.

Оставете краставичките на хладно 1 седмица. Така втасват и затова изпускат мехурчета въздух и променят цвета си. След седмица изцедете сока от буркана, кипнете го на котлона и още горещ го връщате в буркана. Затваряте и обръщате на обратно.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Хора, това са действителни КИСЕЛИ краставички, още така наречената натурална туршия, която се приготвя само със сол, без оцет и не се стерилизира! Стерилизират се МАРИНОВАНИТЕ краставички в които се слага оцет, сол и захар. И аз от години я правя по руска рецепта.
05.08.2021 00:21
1
кольо
кольо
кой каза че е по руски,нещо бъркате
03.11.2013 19:03
3
Мария
Мария
За тази рецепта Лариса е права само водата завира със солта и се заливат краставичките,на мен една Рускиня ми каза на втория ден изваждам водата от краставичките и отново я кипвам ,затварям бурканите и обръщам.Пробвах я невероятно става.
08.10.2012 00:01
2
В.Левунлиева
В.Левунлиева
Става въпрос за кисели краставички /по руски/, а не стерилизирани - има огромна разлика!
29.08.2012 12:04
2
Лариса
Лариса
Рускиня съм, обаче не съм чула да се слага грозде при туршиите,ако има се слагат лозови листа-за да са хрупкави крастовички,вишневи листа и листа от хрян имат същата роля.Между другото грозде в Русия не вирее!Листа от черен касис, който на голям почит в Русия, придават страхотен аромат на крастовички.
24.06.2012 22:08
2
наско
наско
мисля че краставичките се бланшират и не се стерелизират.
22.06.2012 08:32
Диана
Диана
Само че тези краставички не се стерилизират, ами водата се кипва и се заливат! Недей обърква хората!
13.10.2011 13:43
Виолета Станкова
Виолета Станкова
Краставиците се стерилизират само да кипне водата, изваждат се и се обръщат с капачките надолу докато изстинат./ Може и да не се обръщат /. Така остават хрупкави и много вкусни, а ако се варят 10 мин.си развалят вкуса и омекват, приличат на варени.
10.10.2011 17:37
2