Начин на приготвяне
Сипете захарта за карамела в малка тенджерка, а отгоре полейте с 3 с.л. вода по цялата повърхност на захарта, за да се овлажни максимално равномерно.
Сложете тенджерата на котлона на умерен огън. Не бъркайте и оставете сместа да се загрее, след което леко разклатете съда. След 2-3 минути сместа започва да ври и да се хомогенизира.
Отново без да бъркате изчакайте да се получи светъл карамел и снемете тенджерата от котлона. Разлейте карамела в огнеупорни купички и се оставете да изстине.
Сложете прясното мляко да заври с остърганата ванилова шушулка и портокаловите корички. Нека поври малко, след което се снема, прецежда и се връща на котлона със захарта.
Разбийте яйцата добре заедно със сметаната и на тънка струйка при непрекъснато разбиване долейте топлото прясно мляко. Разбивайте до еднородна смес и по желание я прецедете, което ще направи крем карамела по-фин.
Разлейте сместа в купичките върху охладения карамел. Подредете ги в тава на водна баня, като водата трябва да покрие 1/2 от височината на купичките.
Сложете крем карамела да се пече на 150 градуса за 1 час. Готовия крем карамел оставете да изстине и го приберете в хладилник, за да се охлади добре.
При поднасяне плъзнете тънък нож по ръба на купичката и обърнете крем карамела в чинийка.