Начин на приготвяне
Разтопете шоколада на водна баня. Разбийте маслото със захарта до побеляване и добавете едно по едно яйцата. След като разбиете добре, добавете сметаната и пресятото брашно с бакпулвера.
Разбийте добре и разделете на 2 части. Към едната част разбъркайте 50 г от разтопения шоколад, 1 с.л. какао и кафето и портокаловия сок.
Към светлата част добавете портокаловата кора. Загрейте фурната на 175 градуса. Започнете да редувате в намазнена и набрашнена тава или форма за кейк светла, тъмна част, поръсете с какао леко, а след него тъмна, светла част от тестото.
Вземете шишче и започнете да правите произволни завъртания движения в сместа в цялата й дълбочина, за да се смесят двете части леко.
Тигровият кекс се пече около 45-50 минути, като проверявате готовността с клечка. Готовият кекс се охлажда леко и се залива с разтопените заедно 50 г шоколад, 1 с.л. масло и 1 ч.л. мед.