Начин на приготвяне
Пресейте брашното и в кладенче по средата добавете яйцето. По ръба на брашното разпределете парчета студено масло и другите продукти. С изстудени ръце замесете постепенно тестото. Меси се продължително до получаване на гладко и хомогенно тесто без бучици. Увийте го с прозрачно фолио и сложете за 30 минути в хладилника.
Разстелете масленото тесто във форма за печене, предварително намаслена. Трябва да стига до ръба на стените и добре притиснете. Настържете ябълките и морковите и ги полейте с лимоновия сок.
Пригответе домашен ванилов пудинг от кипналото прясно мляко със захарта, като добавите и останалите продукти. Щом се охлади, разбъркайте с настърганите моркови и ябълка и сипете всичко върху тестото.
Сложете пая с моркови да се пече за 40 минути в умерено загряна фурна. След това извадете и намажете с разбитото яйце. Върнете за още 10 минути в печката. Поднесете сладкиша с разбита сметана.