Начин на приготвяне
Почистените зелки сложете да се варят на умерен огън за 1 час, като добавите във водата малко сол и лимонов сок, за да се запазят цветовете им. След това отделете листата на зелките.
Загрейте няколко с.л. мазнина и запържете накълцания праз и чесън. Щом поомекне, добавете каймата и бъркайте, докато се запържи. Овкусете с подправки.
Отделно сложете обелените картофи и морковите да се сварят, след което ги пюрирайте заедно и добавете подправки. От няколко с.л. мазнина и обелените и настъргани домати пригответе доматен сос, който трябва да ври, докато се посгъсти о го овкусете със сол и черен пипер.
В подмазнена тава наредете плътен пласт зелеви листа. Отгоре разпределете каймата, малко от доматения сос и морковеното пюре. Поръсете с настърган кашкавал и отново ред зелеви листа в тази безглутенова лазаня.
Редувайте зелени с червени листа в отделните пластове здравословна лазаня. В средния пласт при настъргания кашкавал поръсете и с настърганото синьо сирене.
Отгоре полейте приготвената лазаня с малко морковено пюре и доматен сос и сложете да се пече за около 1 час в умерено загряна фурна. 5 минути преди да извадите окончателно, поръсете с настърган кашкавал обилно и върнете да се запече. Лазанята със зеле е вкусна, леко охладена.