Начин на приготвяне
Сосът се приготвя, като запържвате брашното за около 1 минута в масло. Разреждате със зеленчуков бульон, като разбърквате добре, подправяте на вкус и оставяте соса да кипне.
Ситно нарязаният чесън запържвате до златисто в силно загрят зехтин. Прибавяте нарязания праз (или кромид лук) и настърган морков, подправяте с риган. След като омекнат, ги оттегляте от котлона. Спанака измивате, накъсвате и бланширате.
Подходящ съд намазвате с олио или зехтин и наливате един черпак от соса, да се покрие дъното. Слагате ред кори, ред спанак и извара. Продуктите се разпределят равномерно и отгоре завършвате със сирене.
Поставяте втори ред кори, като леко притискате, за да се изравни плънката. И така се редуват кори, спанак, извара и сирене. Третият ред кори се залива с останалия зеленчуков сос.
Печете около 30 минути във фурната на 200 градуса.
Изваждате лазанята и обилно покривате с настърган кашкавал. Поръсвате с риган, босилек и червен пипер. Връщате лазанята във фурната и запичате до златисто.
Нарязвате и сервирате със зелена салата и охладено бяло вино.
Коментари