Начин на приготвяне
Първо приготвяме соса, като загреем зехтина в касерола и в него запържим за 2 секунди брашното. Сипваме част от водата и разбъркваме, така че да не се получат бучки. Добавяме и останалата вода, а след това и солта, сметаната и топеното сирене. Бъркаме до получаване на сос и отместваме.
Настъргваме гъбите и ги задушаваме за 10 минути на котлона в зехтина. Добавяме солта, черния пипер, мащерката, босилека и индийското орехче и отместваме. Счукваме чесъна при гъбите и разбъркваме.
Сваряваме корите за лазаня предварително.
Намазваме правоъгълна тавичка с малко зехтин и сипваме на дъното 1-2 лъжици бешамелов сос. Отгоре подреждаме един ред кори, върху тях разпределяме част от гъбите, поливаме пак със сос и поръсваме равномерно с кашкавал. Редим по този начин домашната лазаня, като завършваме с кори и най-отгоре само кашкавал.
Печем гъбената лазаня за 15 минути до златисто.
Сервираме гъбената лазаня с кашкавал топла или леко охладена с цедено мляко.
Вкусна лазаня без месо!