Начин на приготвяне
За марципана:
Разбиваме пудрата и кристалната захар с яйцето и жълтъка, прибавяме бадемите и прибираме в хладилника за поне 5 часа.
Накисваме от вечерта стафидите в рома. Затопляме прясното мляко и прибавяме 3 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята и оставяме да шупне.
Към шупналата смес прибавяме предварително разбитите яйца, останалата захар, разтопеното масло и подправките. Постепенно добавяме брашното и замесваме умерено твърдо тесто.
Добавяме отцедените стафиди, захаросаните плодове и портокаловите и лимонови кори, отново омесваме.
Разстиламе тестото леко, така че в средата поставяме предварително приготвения марципан оформен на фитил.
Увиваме тестото около марципана и прехвърляме в тава, оставяме да втаса за 1 час. Печем в предварително загрята фурна за час.
Вадим щолена и още докато е топъл го намазваме от всички страни с разстопено масло и го овалваме в пудра захар. Щоленът се оставя да отлежи за поне 2 седмици увит в стреч фолио.