Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щолен»Щолен с бадемов марципан

Щолен с бадемов марципан

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Щолен с бадемов марципан
Снимка: Севда Андреева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5
"Вкусен, като зимна приказка - ароматен, сладък и неустоим щолен"

Необходими продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 1 бр., суха
  • масло - 220 г, разстопено
  • ванилии - 2 бр.
  • карамфил - 1/2 к.л., смлян
  • кардамон - 1/2 к.л., смян
  • сол - 1/3 к.л.
  • индийско орехче - 1/2 к.л., смляно
  • яйца - 2 бр.
  • бадеми - 60 г, счукани на едро
  • стафиди - 1 ч.ч.
  • захаросани плодове - 1 ч.ч.
  • лимонови кори - 1/2 к.ч., сушени
  • портокалови кори - 1/2 к.ч., сушени
  • ром - 60 мл
  • масло - за намазване
  • пудра захар - за поръсване
  • За марципана
  • пудра захар - 180 г
  • кристална захар - 180 г
  • бадеми - 250 г смлени
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За марципана:

Разбиваме пудрата и кристалната захар с яйцето и жълтъка, прибавяме бадемите и прибираме в хладилника за поне 5 часа.

Накисваме от вечерта стафидите в рома. Затопляме прясното мляко и прибавяме 3 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята и оставяме да шупне.

Към шупналата смес прибавяме предварително разбитите яйца, останалата захар, разтопеното масло и подправките. Постепенно добавяме брашното и замесваме умерено твърдо тесто.

Добавяме отцедените стафиди, захаросаните плодове и портокаловите и лимонови кори, отново омесваме.

Разстиламе тестото леко, така че в средата поставяме предварително приготвения марципан оформен на фитил.

Увиваме тестото около марципана и прехвърляме в тава, оставяме да втаса за 1 час. Печем в предварително загрята фурна за час.

Вадим щолена и още докато е топъл го намазваме от всички страни с разстопено масло и го овалваме в пудра захар. Щоленът се оставя да отлежи за поне 2 седмици увит в стреч фолио.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: