Начин на приготвяне
В тенджерка се кипва около литър вода, пускат се бадемите и се варят 2 минути. Отцеждат се, маха се ципата и бадемите се измиват с топла вода. Запичат се на сух тиган при непрекъснато бъркане на бавен огън за 10 минути. Една чаша от бадемите се смилат на прах.
Пудрата захар се смесва с четвърт чаша вода. При непрекъснато бъркане се кипва на бавен огън. Без да се сваля от котлона, се добавят смлените бадеми. Вари се на среден огън 5 минути при непрекъснато бъркане. Сваля се от котлона и се оставя да се охлади.
Ягодите се измиват, разрязват се на две части, по-големите се разрязват на четвъртинки. От марципана се правят топчета, в тях се правят дупки и вътре се пъхва половинка или четвъртинка ягода, след което топчето се затваря.
Оставят се за 1 час в хладилника. Останалите бадеми се счукват на едро и в тях се овалват марципановите топчета.