Маринован сафрид

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
6322k324k
Маринован сафрид1 / 2
24/03/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
"Спешно търсим още празни бурканчета, защото ние много маринован сафрид можем да изядем"

Необходими Продукти

  • сафрид - пресен
  • морска сол
  • оцет
  • олио
  • черен пипер - зърна
  • бахар
  • копър - няколко стръкчета
  • чесън - 1 глава, голяма
  • дафинов лист - по желание, 1 на буркан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво измийте и почистете пресния сафрид от глави, перки, вътрешности и твърди кости. В съд го наредете обилно с морска сол и оставете да престои 12 часа.

След това го изплакнете и го накиснете за 6 часа в оцет. Така престоялият сафрид подреждайте в буркани, като слагате зърна черен пипер и бахар, стръкче копър, скилидки чесън и дафинов лист по желание.

Загрейте олио, докато светне и сипете в бурканите. Затворете бурканите с маринова сафрид и съхранявайте на хладно.

Няма точни мерки, защото зависи от количеството риба, което искате да мариновате.

Рейтинг

4.2
55
45
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ани
Ани
Правя по тази рецепта чернокоп и сафрид,вече 2 години. Супер е!
16.10.2014 20:21
7
ирина
ирина
Вече не правя сафрид.Правя чернокоп.Изчиства се идеално рибата и се измива така,че да не остава кръв от вътрешната част на гръбнака.Главите се хвърлат.Слага се рибата в удобен съд и се залива със саламура,която се прави така:На 1кофичка от кисало мляко вода- 4 лъжици с връх готварска сол,бърка се до стопяване и така кофичка по кофичка докато се покрие рибата.Затиска се с нещо да не изплува.Стои в саламурата 48часа после се слага в оцет 10-12часа.Оцежда се добре.Загрява се олио,почти до завиране,угасява се олиото с хапка хляб,изчаква се да изстине добре.Всяка рибка се потапя в олиото и се нарежда в съда,като отгоре рибата трябва да е покрита с 1-2 см илио.Държи се на хладно или в хладилника.Защото във Варна няма хладно я държа в хладилника.
23.11.2012 13:41
4
3
Дидо
Дидо
И аз така го приготвям, но прибавям и половин глава лук. Резултатът е невероятен. А по отношение, колко да престои в сол и колко в оцет, най-вече зависи от едрината на сафрида:)
13.11.2012 17:04
2
Дими
Дими
горещо май се слага
12.11.2012 11:44
2
1
1
Покажи всички подкоментари
Милена
Милена
Трябва ли да изстине олиото преди да залея рибата?
12.11.2012 10:49
1
Еви
Еви
Харесва ми и коментара на Таня. Аз също го правя 24 часа в сол и толкова в оцет. Прибавям копърче, дафинов лист, копър и чесън. Става страаашен! Цяла зима после имам страхотно мезенце за гости.
22.09.2012 16:03
Таня
Таня
Рецептата е точна /само че аз държа рибата 24 часа в сол и 24 в оцет/ само една забележка щом го държиш 12 часа в сол,трябва да стои и 12 часа в оцет и друго олиото се загравя и в него се изпържва една филия хляб /хляба обира миризмите от олиото/ и с него се заливат наредените буркани с риба, чак когато олиото е напълно изстинало. аз слагам и копър в бурканите, опитай за да се увериш че като седи повече в оцет става по хубава. Препоръчително е да се консумира след 10-15 дена след като си я затворил в бурканите, за това време си поема от подправките и става по мека и по вкусна!!
п.п преди малко приключих със маринования сафрид за днес, утре ако даде морето риба пак, ще направя отново!!! Успех!
22.05.2012 00:04
4
1