Правя по тази рецепта чернокоп и сафрид,вече 2 години. Супер е!
16.10.2014 20:21
7
ирина
Вече не правя сафрид.Правя чернокоп.Изчиства се идеално рибата и се измива така,че да не остава кръв от вътрешната част на гръбнака.Главите се хвърлат.Слага се рибата в удобен съд и се залива със саламура,която се прави така:На 1кофичка от кисало мляко вода- 4 лъжици с връх готварска сол,бърка се до стопяване и така кофичка по кофичка докато се покрие рибата.Затиска се с нещо да не изплува.Стои в саламурата 48часа после се слага в оцет 10-12часа.Оцежда се добре.Загрява се олио,почти до завиране,угасява се олиото с хапка хляб,изчаква се да изстине добре.Всяка рибка се потапя в олиото и се нарежда в съда,като отгоре рибата трябва да е покрита с 1-2 см илио.Държи се на хладно или в хладилника.Защото във Варна няма хладно я държа в хладилника.
23.11.2012 13:41
6
4
Дидо
И аз така го приготвям, но прибавям и половин глава лук. Резултатът е невероятен. А по отношение, колко да престои в сол и колко в оцет, най-вече зависи от едрината на сафрида:)
13.11.2012 17:04
2
Дими
горещо май се слага
12.11.2012 11:44
2
1
1
Коста
Задължително олиото трябва да е студено.
31.08.2014 09:40
1
Милена
Трябва ли да изстине олиото преди да залея рибата?
12.11.2012 10:49
1
Еви
Харесва ми и коментара на Таня. Аз също го правя 24 часа в сол и толкова в оцет. Прибавям копърче, дафинов лист, копър и чесън. Става страаашен! Цяла зима после имам страхотно мезенце за гости.
22.09.2012 16:03
Таня
Рецептата е точна /само че аз държа рибата 24 часа в сол и 24 в оцет/ само една забележка щом го държиш 12 часа в сол,трябва да стои и 12 часа в оцет и друго олиото се загравя и в него се изпържва една филия хляб /хляба обира миризмите от олиото/ и с него се заливат наредените буркани с риба, чак когато олиото е напълно изстинало. аз слагам и копър в бурканите, опитай за да се увериш че като седи повече в оцет става по хубава. Препоръчително е да се консумира след 10-15 дена след като си я затворил в бурканите, за това време си поема от подправките и става по мека и по вкусна!!
п.п преди малко приключих със маринования сафрид за днес, утре ако даде морето риба пак, ще направя отново!!! Успех!
п.п преди малко приключих със маринования сафрид за днес, утре ако даде морето риба пак, ще направя отново!!! Успех!