Начин на приготвяне
Хубаво е сафридът да е пресен - бистри очи, хубав морски аромат и яркочервени хриле.
Измийте рибата под студена вода и я почистете старателно от вътрешностите и хрилете, но запазете главата. Бъдете внимателни при почистването на шиповете при аналния отвор, защото са много остри и могат да ви наранят.
Посолете сафрида със сол - отвън и отвътре, не забравяйте главата. Сложете рибките в тава и приберете в хладилника под лек наклон (с главите надолу), за да се отцедят.
След 30-тина минути отцедете добре сафрида и сложете всяка риба върху широко парче от алуминиево фолио. Поръсете с олио, черен пипер и лимонов сок - отвън и отвътре. Завийте фолиото стегнато.
Сложете пакетчетата с рибка върху добре загрята скара и печете рибата от всяка страна 6-7 минути.
Поднесете с резени лимон и моркови, мариновани в лимонов сок. Украсете с прясна зелена подправка по избор - копър, магданоз, розмарин или босилек.
Сафридът на скара е чуден!