Начин на приготвяне
За тази сочна скумрия на фурна почистете рибата, измийте я добре, след което нарежете на парчета с дебелина около 2 см. Овкусете със сол и черен пипер.
Почистете и нарежете 3-4 стръка праз на дребно.
Задушете праза в загрято олио за няколко минути, като разбърквате периодично, докато омекне.
След това прибавете доматите (обелени и нарязани на кубчета) и гответе, докато течността им се изпари. Може да ползвате и домати от консерва.
Прибавете ориза, предварително измит, и запържете и него, докато стане прозрачен.
Следва да добавите червения пипер, подправките, както и сол на вкус. Добавете и 3 чаши гореща вода.
Прехвърлете вкусния рибник в тава и наредете отгоре рибата.
Сложете рибника с праз да се пече в загрята фурна за 40-50 минути до готовност.