Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете форма за печене с отлепящи се стени с намазнена хартия за печене. В купа разбийте жълтъците за блата с 1/4 ч.ч. кафява захар и добавете ванилията. Трябва да се бие до получаване на гъст крем.
Разбийте белтъците с бакпулвера на пухкав сняг и постепенно добавете 1/3 ч.ч. захар. Сипете брашното към жълтъчената смес и съвсем леко го объркайте. Добавете белтъците и внимателно с шпатула смесете всичко мн. добре. Сипете сместа във формата и сложете да се пече за 35-40 минути.
Блатът е готов, когато при леко притискане в средата възвърне формата си. Оставете готовият блат да се охлади за 10 минути и внимателно го извадете от формата, като обърнете и отстраните хартията за печене. Разрежете внимателно на 2 или 3 блата. и ги оставете напълно да се охладят.
За крема Маскарпоне разбийте сметаната с част от захарта на плътен крем. Отделете се белтъците от жълтъците и разбийте белтъците на сняг с щипка сол).
Разбийте много добре маскарпонето и добавете към него жълтъците и останалата част от захарта. Към тази смес добавете сметаната, като внимателно бъркате, след което се разбърква и с белтъците на сняг.
Ликьорът разтворете в топлото кафе. Напоете блатовете с част от него, но не прекалявайте. Слепете блатовете с крема и намажете отгоре. Поръсете цялата торта с пресято какао на прах. При поднасяне сложете шаблон във фората на сърце върху изрязаното парче тирамису, леко пресейте пудра захар отгоре и отстранете шаблона. Така се получава красива сърцевидна украса.
Коментари