Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шоколадов кекс с крем Брюле

Шоколадов кекс с крем Брюле

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Фенове сме на всичко, което е с Крем Брюле"

Необходими продукти

  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 1, 5 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • шоколад - 150 г натурален
  • масло - 125 г
  • захар - 200 г кафява
  • ванилия - 1 ч.л.
  • яйца - 2 броя, големи
  • орехи - 100 г, счукани
  • прясно мляко - 500 мл за крема
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 6 броя жълтъци
  • желатин - 25 г
  • сметана - 200 г сладкарска + 1 - 2 с.л. за глазурата
  • ванилия - 1 пакетче
  • шоколадов кувертюр - по желание за глазура
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната предварително на 180 градуса и застелете с хартия за печене, след което намазнете тава с размери 20/20 см.

В купа смесете брашното, солта и бакпулвера.

В съд на котлона, на водна баня, разтопете натрошения шоколад и маслото, след което ги оставете хубаво да изстинат.

В друга купа разбийте яйцата със захарта до пухкав крем и добавете ванилията. Постепенно добавете и разбъркайте с шоколадовата смес. След нея следва да добавите брашняната смес. Разбъркайте внимателно с шпатула и накрая прибавете и орехите.

Изсипете сместа в подготвената тавичка, загладете и сложете да се пече за около 30 минути. Проверете накрая готовността с клечка. Готовият сладкиш оставете да се охлади в тавата.

За крем Брюле смесете прясното мляко, сметаната, жълтъците и захарта и бъркайте на котлона, докато клокне. Щом кремът леко се сгъсти, го свалете и добавете към него предварително набъбналия и разтопен желатин.

Оставете да се охлади добре. Разстелете го върху сладкиша и оставете за 2-3 часа да се стегне. Вариант 2: Сипете крема в шприц или пош с тънък накрайник и вкарайте крема в произволни места от кекса.

Оставете на студено за 2-3 часа. Залейте отгоре с шоколадова глазура, разбъркана с 1 с.л. сметана. Оставете и тя да се охлади и поднесете шоколадовия кекс с крем Брюле, нарязан на парчета.

Рейтинг

4.2
519
416
310
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Martin Strong
Martin Strong
А орехите къде останаха?
22.04.2016 13:54
Мирослав
Мирослав
пише - 1 чаша за блата, 1 чаша за крема
26.07.2012 17:45
1
кева
кева
Как се разделя захарта за блата и крема?
26.07.2012 15:10
1
Дани
Дани
печете, докато клечката започне да излиза суха. В повечето случаи грешката е при печенето. По принцип сладкишът се получава по-влажен от обикновените, но не го вадете, докато не излезе суха клечката. Важно е и шоколадовата смес да не се добавя топла към яйцата, а изстинала. Иначе за крема няма как да не се получи - просто накрая разтваряте набъбналия желатин и бъркате, докато напълно се разтвори в горещия крем.Успех!
19.07.2012 12:09
1
Цвети
Цвети
Аз застлах тава с хартия за печене и нея намазних. Дали трябваше да не я застилам? Това ли ми е грешката?
18.07.2012 16:41
3
1
Цвети
Цвети
Нещо не стана, не знам защо блата ми излезе от тавата и въобще не се опече:( Какво не правя както трябва?
18.07.2012 16:22
roro
roro
и на мен не ми се получи,май сбърках нещо при крема. на снимката изглежда страхотно
15.07.2012 18:36
radostina
radostina
стана разкошно просто невероятно вкусно
11.07.2012 11:55
2
1
Диляна
Диляна
защо не се получи, Рени?
27.06.2012 16:35
Рали
Рали
не се получи!
27.06.2012 10:33
Mariana
Mariana
Прекрасно!!! просто невероятен, бих казала най доброто, което съм правила!!!
22.03.2012 10:28