Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шоколадов сладкиш»Сладкиш с черен шоколад и какао

Сладкиш с черен шоколад и какао

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Сладкиш с черен шоколад и какао1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10-12 парчета
"Невероятна и предизвикателна рецепта за всички любители на шоколада! Насладете и се и Вие !"

Необходими продукти

  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сол - 1 - 2 щипки
  • какао - 2 с.л. натурално
  • масло - 240 г краве
  • захар - 180 г
  • шоколад - 240 г натурален
  • кафе - 200 мл сварено и силно
  • есенция - капки ромова
  • яйца - 2 броя
  • шоколад - 150 г за глазурата
  • сметана - 120 мл течна готварска
  • масло - 24 г меко
  • есенция - ромова
  • какао - 2 с.л. за поръсване
  • плодове - за украса, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в тенджерка кафето с маслото и захарта и сложете да се разтопят на умерен котлон. Снемете от котлона и добавете настърганият шоколад (240 г).

Пресейте брашното с бакпулвера, солта и 2 с.л. какао. Добавете към шоколадовата смес и разбъркайте, докато всичко се хомогенизира. Прибавете 1 по 1 яйцата при непрекъснато бъркане, както и ромова есенция за аромат.

Застелете по-голяма тава или форма с хартия за печене. Изсипете 1/2 от сместа, наредете плодове по избор, ако искате, след което долейте останалата смес.

Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180-190 градуса за около 50 минути. Оставете да се охлади преди да полеете с шоколадовата глазура.

За да я приготвите, кипнете сметаната и я оттеглете от котлона, добавете настъргания шоколад, маслото и ромовата есенция. Разбъркайте до хомогенна смес на глазурата и я излейте още топла върху охладения сладкиш с черен шоколад и какао.

Вместо глазура може само да поръсите с какао и да украсите с плодове.

Рейтинг

4.7
519
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Невена
Невена
Много добра рецепта! Поздравления! И аз добавих брашно, поради което ми се рони малко.. Доверете се на рецептата! :) И глазурата се получи прекрасно!
23.02.2013 09:53
1
нанси
нанси
великолепен е ,поздравления !и мерси за рецептата,и на мен ми се рони малко но грешката е моя ,нетрябваше да добавям брашно :) и препоръчвам да се удвой глазурата ;)
22.02.2013 00:54
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Забравих да напиша, че се пече около 40-ина минути максимум (проверявайте с клечка), за да не стане сух сладкиша.
16.04.2012 00:36
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Днес направих сладкиша, но с маргарин вместо масло.Малко увеличих брашното, защото ми се стори много течна сместа (все пак в маргарина има вода). Стана много вкусно, има силен аромат на какао, каквато е и целта, де :) Аз изчаках и глазурата, и сладкиша да изстинат, за да ги смеся- иначе глазурата е много течна. Много добре ми се получи :)
16.04.2012 00:35
Mariq
Mariq
Пламене, пекли сте много дълго тестото затова е станало ронливо.
23.01.2012 01:10
пламен
пламен
тестото става ронливо и трошливо
23.01.2012 00:08