Козуначени кифли

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Козуначени кифли
Снимка: Iliana Stoyanova
7 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"За разлика от обикновените кифли, които по цял ден висят в МОЛ-а, козуначените кифли се отличават с вкус и характер"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 40 г
  • яйца - 6 броя
  • масло - 200 г, или 150 г мас
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 300 г
  • лимони - настъргана лимонова кора от 1 лимон
  • сол
  • ром - или коняк
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размийте маята в 150 мл от хладкото прясно мляко заедно с 1 с.л. от захарта и брашно до получаване на кашица. Оставете на топло. На съвсем слаб огън разбийте яйцата с останалата захар до побеляване, прибавете останалото мляко, настърганата лимонова кора и няколко капки ром (коняк).

Пресейте брашното в голям съд и в него прибавете втасалата мая, щипка сол, яйчената смес. Замесете меко тесто, като от време на време си намазнявайте ръцете. Събирайте тестото на топка, разтегляйте, отново събирайте и т.н - не го бийте в плота.

Разтегляйте до изчерпване на мазнината и получаване на гладко тесто. Поръсете с брашно готовото тесто, покрийте го и го оставете на топло да втаса, докато увеличи двойно обема си.

Гребвайте от тестото, разточвайте и оформяйте кифли. По желание им сложете пълнеж от сладко или солена плънка. Готовите кифлички оставете на топло да втасат още и сложете да се пекат в умерена загрята фурна. Преди това ги намажете с разбито яйце отгоре.

Рейтинг

4.2
525
417
36
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари

валентина
валентина
не ми харесва.Станаха като камък
13.12.2014 12:49
3
1
Покажи всички подкоментари
нейчеви
нейчеви
здравейте видях речептата за козуначените кифлички- и много ми харесаха.оценка 5от 5за козуначени кифли.
24.11.2014 10:12
4
1
Ленка
Ленка
Много сполучлива рецепта! Благодаря!
19.04.2014 15:55
4
1
Тодор Александров
Тодор Александров
Чисто професионално при такова количество яйца и захар маята не е достатъчна, нужно е поне 60 гр. на килограм брашно.
Ако брашното е с нормална стайна температура, а водата около 30-35 градуса не е необходимо да втасвате двойно, тоест може да формирате веднага изделието.
А за тези които се чудят колко меко трябва да е тестото.. правилото е едно от стари времена...
Колко е мека ушната ви възглавничка / за блонди е мястото дето седи фалшивия диамант /.
За да направите кифличките без кантар еднакви разточете тестото на фитил около 8-10 см /една педя е 20 см /, хванете парче от него така, че краят му почти се показва от към малкия ви пръст и го откъснете. откъснатите парчета са вашето изделие. След това се опитайте с две ръце да вътите парчетата в кръг правейки топки, и веднага ще усетите разликата в масата.
Спирам за да не ви отегчавам, но само с превод сайт не се прави....
Тестото което е в дадената рецепта е нужно да се меси дълго с машина и още по-дълго на ръка за да излезе перфектният продукт. :)
28.10.2013 16:32
33
5
Донка Йорданова
Донка Йорданова
Чудесна рецепта! Браво! Много благодаря! Получиха се невероятни кифлички!Много вкусно!
14.04.2012 22:24
2
1
Надето
Надето
Страхотни са, само че аз сложих сладко от сливи в средата и стана чудесно! :)
14.12.2011 13:43
1
1
1
Покажи всички подкоментари