Чеснова пърленка

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Чеснова пърленка
Снимка: Анонимен
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Чеснови хлебчета за всеки ден и повод приготвени по изпитана селска рецепта"

Необходими продукти

  • брашно - към 500 г, пресято
  • яйца - 1 брой (може и без)
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сол - 1 с.л
  • захар - 1 ч.л
  • мая - половин кубче, за хляб или 1 пак. бакпулвер
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • олио - 2 - 3 с.л
  • масло - 2 с.л., за намазване
  • чесън - 5 скилидки пресован, за намазване
  • магданоз - няколко стръка накълцан, за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и разтворете содата в киселото мляко. Прибавете млякото към брашното, чукнете яйцето. Постепенно добавете всички останали продукти и замесете меко тесто.

Оставете го да втаса за 30 минути покрито. От тестото се късат топки, които се оформят с ръце на тънки питки.

Пърленките се мажат с ароматното масло, което се приготвя като леко се разтопи маслото и се разбърка с чесъна и магданоза. Пекат се доста бързо - на скара или във фурна.

Рейтинг

3.8
514
49
310
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Диляна
Диляна
Аз ги направих с бакпулвер и без яйце,опекох ги във фурната. Станаха уникално вкусни,както топли, така и студени имат невероятен вкус.
29.01.2019 12:20
1
Руми Кускусчиева
Руми Кускусчиева
Уникално вкусни са,страхотна рецепта.Със сигорност ще направя пак.
10.01.2018 18:49
4
1
Покажи всички подкоментари
PhD
PhD
Мили кандидат кулинари, направете 5-6 опита на скара на дървени въглища и като изгорите или оставите сурови пърленките ще разберете колко време е необходимо. Може да се правят на ел скара, но не директно върху реотана а върху доп решетка, на скара на дървени въглища(най-хубави стават) или върху печка на дърва само че се слагат в тава. И задължително се разнемат на тънко около 5-6мм и след запичане от едната страна се обръщат и се мажат със зехтин. Въртят се макс 2-3 пъти и чак накрая се слага чесновия сос или шарената сол(всеки според вкуса). Поздрави и вкусни успехи.
П.С. Дано съм бил полезен.
24.10.2015 16:16
20
3
ам ам
ам ам
а може ли да се правят на сач?
22.02.2015 10:22
4
2
2
Покажи всички подкоментари
аз
аз
Звучи много много вкусно.
06.11.2014 18:31
1
2
Ивелина
Ивелина
Топли ли трябва да се сервират или може да ги сервирам и след няколко часа.
09.01.2014 14:31
2
8
Кулинар
Кулинар
Маята се разтваря в малко топла вода и захар вътре. Ако сте замесвали тесто, това трябва да е ясно :)
20.11.2013 18:19
5
Вероника
Вероника
Само не разбрах какво правим с маята?
19.11.2013 18:40
Калина
Калина
Пърленките стават страхотни!Благодаря много за рецептата!
06.04.2012 22:03
4
1
или
или
само глупак би пекъл 40 минути, виждайки, че нещо изгаря! Питките се пекат до "приятен загар", както се казва...
31.03.2012 17:13
9
1
аз
аз
Поне дайте време, някои хора лесно се объркват и пекат 30-40 минути
31.03.2012 16:43