Начин на приготвяне
Приготвяне на пърленките:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят маята, солта, захарта, олиото, яйцето и водата. Замесва се меко тесто. Поставя се в намазана с олио купа и се покрива със стреч фолио. Оставя се да втаса.
От втасалото тесто се късат топки, които се разточват небрежно с ръце. Поставят се върху скарата на барбекю.
След като селската пърленка се зачерви се обръща. Готовите пърленки се намазват с кравето масло.
За приготвяне на селската топеница розовите домати се обелват и нарязват на много ситни кубчета.
Поръсват се с натрошено сирене, счуканата скилидка чесън и се подправят със сминдух, чубрица и магданоз.
Накрая се налива и струйка олио.
Приятен апетит с тези габровски пърленки с топеница!