Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пърленки»Габровска пърленка с топеница

Габровска пърленка с топеница

Габровска пърленка с топеница
Снимка: Христинка Колева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Какво повече му трябва на човек освен топли пърленки с доматена топеница"

Необходими продукти

  • За пърленките
  • суха мая - 7 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 200 мл
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 400 или 450 г
  • краве масло - 50 г
  • За топеницата
  • розови домати
  • сирене
  • чесън
  • сминдух
  • чубрица
  • магданоз
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на пърленките:

Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят маята, солта, захарта, олиото, яйцето и водата. Замесва се меко тесто. Поставя се в намазана с олио купа и се покрива със стреч фолио. Оставя се да втаса.

От втасалото тесто се късат топки, които се разточват небрежно с ръце. Поставят се върху скарата на барбекю.

След като селската пърленка се зачерви се обръща. Готовите пърленки се намазват с кравето масло.

За приготвяне на селската топеница розовите домати се обелват и нарязват на много ситни кубчета.

Поръсват се с натрошено сирене, счуканата скилидка чесън и се подправят със сминдух, чубрица и магданоз.

Накрая се налива и струйка олио.

Приятен апетит с тези габровски пърленки с топеница!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: