Начин на приготвяне
В подходяща намаслена тава редим корите, като между всяка ръсим по малко масло. След като наредим половината кори, поръсваме със смлените орехи и отново продължаваме да редим корите.
В средата на баклавата поставяме чаша и от нея към стените на тавата започваме да правим разрези, правим 16 лъча на слънцето. Изрязваме корите около чашката, това е самото Слънце. Всеки лъч разрязваме през средата по диагонал, като редуваме посоката на диагоналите, за да се оформят заострени лъчи.
Заливаме баклавата с останалото масло, като разпределяме внимателно и между разрезите. Печем в предварително разгрята умерена фурна, докато стане златиста и корите се отделят от стените на тавата.
Сваряваме водата със захарта и оставяме на огъня да ври за 5-7 минути, махаме и прибавяме ванилията.
Заливаме или горещата баклава със студен сироп или студената баклава със топъл сироп. Покриваме и оставяме да попие за 12 часа.