Начин на приготвяне
Почистете кокошката и я сложете да се вари до полуготовност. Извадете й дреболиите и ги накълцайте на дребно. Загрейте 1 с.л. масло в тиган и сложете накълцания ситно чесън да се запържи, а веднага след него и дреболиите. Овкусете ги със сол и черен пипер.
Хлябът направете на трохи на ръка или с помощта на кухненски робот. Смесете го със запържените дреболии заедно с мазнината им, втората разтопена лъжица масло, магданоза и бялото вино. Овкусете отново с черен пипер, сол и майорана. С плънката напълнете кокошката и я зашийте.
Нарежете почистените картофи и моркови на парчета и ги изсипете в намазнена тава, като ги овкусите със сол, черен пипер и майорана. Върху тях наместете пълнената кокошка и я намажете със смес от зехтина и кетчупа. Долейте около 1 ч.ч. топла вода.
Покрийте тавата с фолио и направете съвсем малка дупчица с шиш, за да излиза парата. Сложете ястието да се пече за около 1 час. В последните 10-тина минути махнете фолиото и изпечете до апетитен загар.