Начин на приготвяне
Разбийте яйца с телена бъркалка в купа и прибавете олио. Размийте маята в купичка заедно със 100 мл топла вода, сол и захар и разбъркайте. Прибавете маята към яйцата, след което сипете и киселото, и прясното мляко.
Разбъркайте содата с няколко капки оцет и прибавете към останалата смес. Започнете да замесвате тесто с брашното. Готовото тесто намажете с олио, доомесете с ръце и оставете да втаса за 1 час или малко повече.
От бухналото тесто отделяйте топки с големината на яйце и оформете мекици с намазнени ръце. Изпържете ги в сгорещено олио по 2-3 минути от всяка страна. Готовите родопски мекици поднесете, поръсени с пудра захар и добавка по желание.
Коментари
Брашното е много и мекиците са хлебни.
За хрупкави и меки МЕКИци:
2 ч. брашно
1 ч. вода
мая
Повече не им трябва.
3-та рецепта от този сайт ми се получава, много съм доволен!