Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солен тарт»Френска солена торта

Френска солена торта

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Френска солена торта2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Перфектната торта е а френска б солена в изядена до трошичка"

Необходими продукти

  • За брата
  • брашно - 250 г
  • масло - 125 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • вода - 1 - 2 с.л., студена
  • За пълнежа
  • праз - 3 - 4 стръка
  • сметана - 400 г, засвасена
  • яйца - 4 бр.
  • сол - на вкус
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата:

Пресяваме брашното в купа и започваме на втриваме маслото, предварително нарязано на парчета, с пръсти, докато сместа стане на трохи. Добавяме солта и разбитото яйце, омесваме тесто, ако е необходимо добавяме водата. Оставяме в хладилника да стегне.

Полученото тесто поставяме на дъното на тортена форма, като го притискаме добре и по стените, за да образува ръб, надупчваме го с вилица.

За пълнежа:

Почистваме и нарязваме праза, запържваме го в сгорещеното олио, докато омекне. Прибавяме разбитите яйца и сметаната, овкусяваме със сол и разбъркваме.

Получената смес изсипламе върху масления блат и печем в преварително загрята на 190 градуса фурна, докато стане златисто.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: