ezine.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Яйчен Крем»Крем Добруджанската фантазия на баба Тонка

Крем Добруджанската фантазия на баба Тонка

Катя ЛулчеваКатя Лулчева
Новак
2
24
163
Крем Добруджанската фантазия на баба Тонка
18/07/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Готвене10 мин.
Общо35 мин.
Порции4
"Днес ще ви представим един уникален добруджански крем с орехи и нежен ванилов аромат - ще си оближете пръстите"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Желатинът се залива с малко студена вода и се изчаква да набъбне. Жълтъците се разбиват с брашното, а млякото се загрява със захарта, докато тя се разтвори.

След това на тънка струя се излива при жълтъците. Връща се на котлона като се загрява и бърка непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Прибавят се желатинът и ванилията и се бърка за 4-5 минути без да завира.

Белтъците, разбити на сняг, се добавят постепенно и с бъркане към поизстиналия крем. Тази смес се разпределя в 7 купички. В 6 от тях се слагат по няколко капки боя от цветовете и се разбърква до хомогенност на цвета, а в седмата се прибавят орехите.

В кръгла форма за печене, но не с падащо дъно, се налива съвсем малко вода. В средата на тавичката постепенно се изливат всички кремове. Например първо синия цвят, в средата му зеления, после в средата лилавия и т.н., като се завършва с орехите.

Оставя се в хладилник, докато стегне. Обръща се и се поднася.

Забележка: Аз лично, не го обърнах, а си рязахме като торта от самата тавичка.

Рейтинг

5 6
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка: