Лек сметанов мус

Лек сметанов мус
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • кондензирано мляко - 700 грама
  • желатин - 8 листа (16 грама)
  • течна сметана - 600 мл
  • белтъци - 3
  • сол - 1 щипка
  • прясно мляко - около 100 мл
  • топинг - по желание
  • сметана - спрей
  • коктейлни череши
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо накиснете желатина за 5 минути в студена вода. Междувременно разбийте сметаната.

В отделна купа сипете кондензираното мляко и внимателно добавете разбитата сметана, като бъркате с шпатула.

Изстискайте желатина и го разтворете в леко затопленото прясно мляко. Добавете готовия желатин към сметановата смес и пак разбъркайте.

Разбийте белтъците заедно с щипка сол до получаване на твърд сняг. На няколко пъти ги добавете към сместа, като бъркате с шпатула.

В горната вътрешна част на чашите сипете топинг и изчакайте, за да се стече надолу.

Сипете муса в чашите и го приберете в хладилник за няколко часа, за да се охлади и стегне.

Преди поднасяне, сложете на всеки мус спрей сметана, топинг и по една коктейлна черешка.

Лекият сметанов мус е готов.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: