Начин на приготвяне
Брашното заедно с 1 ч.ч. захар се пресяват в купа. В друга купа се разбиват белтъците до лек сняг и се прибавя лимоновият сок и солта при непрекъснато бъркане. Бавно се прибавя и 3/4 ч.ч. захар и се разбива до получаване на мек сняг.
Сипват се ваниловият и бадемов екстракт и се разбива за кратко. Не трябва да се получава твърд сняг, а по-мек и пухкав. Сипват се и пресятото брашно и захар постепенно и внимателно се разбърква с шпатула до хомогенизиране.
Сместа се изсипва в суха тава или форма за кекс, приглажда се отгоре и се слага да да се пече за 35-40 минути в умерена и предварително загрята фурна. Готовият английски кекс се обръща веднага върху решетка, но не и поднос. Щом изстине, се освобождава от формата върху подходящ поднос. Поднася се с украса по желание.
Коментари