Ezine.bg»Рецепти»Риба»Мезета»Мариновани пикантни сардини с чесън

Мариновани пикантни сардини с чесън

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Мариновани пикантни сардини с чесън2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5

Необходими продукти

  • сардини - 1 кг пресни
  • брашно - 2 с.л.
  • За маринатата
  • олио - 150 мл
  • зехтин - 4 с.л.
  • оцет - 100 мл, винен
  • чесън - 4 скилидки
  • червен лук - 2 глави средно големи
  • моркови - 2 бр.
  • люти чушки - 2 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • мащерка - 1 клонче
  • дафинов лист - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме добре сардините, като махаме главите. Подсушаваме и поръсваме с брашно.

Загряваме олиото в голям тиган и в него запържваме сардините до златисто. Изваждаме и ги запичаме във фурна до хрупкавост. Поставяме върху салфетка, за да се отцедят.

За маринатата: Обелваме и пасираме чесъна. Нарязваме лука на ситно. Обелваме морковите и ги нарязваме на тънки ивички.

В тиган сипваме олиото за маринатата и задушаваме чесъна, лука и морковите, докато омекнат малко. Изсипваме в тях 200 мл топла вода и оцета. Прибавяме дафиновия лист, лютите чушки и червения пипер. Солим и посипваме с черен пипер на вкус.

Оставяме всичко да ври на слаб огън около 20 минути. Подреждаме сардините в плато и ги заливаме с приготвената топла марината. Оставяме да изстинат и ги слагаме в хладилника за 12 часа.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: