Начин на приготвяне
Чушките се почистват от дръжки и люспи, изпичат се поставят в тенджера с капак, за да се задушат и по-лесно да се почистят от люспи.
Маринатата се приготвя, като в тенджера се смесят водата, олиото, оцета, захарта и солта. Разбърква се и се слага на котлона да заври. Вари се минута-две, след което сместа се оставя да изстине.
Печените червени чушки се обелват, нареждат се в дълбок съд, като между редовете се посипват обелени, нарязани на филийки чесън, зрънца черен пипер, нарязан на ситно магданоз и се поливат с марината.
Така се редуват до изчерпване на продуктите.
Съдът се покрива с капак или свежо фолио, след което се поставят в хладилника. След 24 часа, маринованите чушки са готови за консумация.
Печени мариновани чушки с чесън сервираме като салата за ракия или просто така.