Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Маслена пита с ябълки

Маслена пита с ябълки

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Маслена пита с ябълки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Едно парче няма как да изядете, три е много по-вероятно, много е вкусна"

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • масло - 300 г
  • пудра захар - 150 г
  • яйца - 2 бр.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • галета - 35 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • За плънката
  • ябълки - 800 г
  • захар - 150 г
  • канела - 5 г
  • пудра захар - 50 г
  • галета - 35 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресяваме брашното, добавяме омекналото масло и започваме да го втриваме в него, докато започнат да се образуват трохи.

Прибавяме и останалите продукти за тестото и замесваме ронливo тесто.

Оставяме го за 30 минути и после го разделяме на две части. Разточваме едната част и я поставяме в правоъгълна тава.

Трябва да направим и бордче с височината на тавичката.

Надупчваме тестото с вилица и го запичаме в умерена фурна до лек загар. След като изстине го поръсваме с галета.

Почистваме ябълките и ги нарязваме на ситни кубчета, разстиламе ги върху тестото.

Поръсваме с едрата захар, канелата и останалата галета.

От останалото тесто оформяме фитили и ги подреждаме върху ябълките, така че да образуват ромбоидна решетка.

Намазваме ги с жълтък и печем в умерена фурна до готовност. След като изстине поръсваме с пудра захар.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: