Маслена погача

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k969957
Маслена погача
Снимка: Севда Андреева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
5
"Няма нужда от специален повод, за да приготвите маслена пита - тя винаги ще намери място на трапезата"

Необходими продукти

  • яйца - 4 бр.
  • брашно - около 3 ч.ч.
  • прясно мляко - 300 мл
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1 бр. суха
  • масло - 200 г разтопено
  • сусам
  • черен кимион
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркваме маята заедно със захарта и 2 с.л. брашно и ги заливаме със затопленото прясно мляко. Оставяме да шупне за 10 минути. Прибавяме олиото, 3 яйца и 1 белтък, солта и пресятото брашно.

Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса за 1 час, докато удвои обема си на топло и покрито с кърпа. Разделяме тестото на две или три топки.

Всяка копка разточваме на набрашнен плот на тънка кора и я намазваме обилно с размекнатото масло. Завиваме на руло, което изтъняваме с усукване.

Режем го на парчета с дължина около 2-3 см и ги редим с разреза нагоре в тава застлана с хартия за печене. Оставяме отново да втаса.

Намазваме погачата с разбития с малко олио жълтък и поръсваме със семената. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: