Начин на приготвяне
Почистените патешки фенери се слагат да се варят в около 1.5-2 л вода заедно със солта, дафиновия лист и черния пипер. След около час месото се вади, а бульонът се прецежда.
Течността се връща в тенджерата и в нея се поставят останалите продукти, нарязани на дребно. Мазнина може и да не се слага. Ястието с гъби се оставя да къкри 30-40 минути.
А към края се добавят и накъсаното на хапки патешко месце. Супата с гъби къкри още 15 минути и котлонът се спира. Тенджерата се измества за момент от него.
В отделен съд се разбива сметаната и се смесва с няколко лъжици от супата. Налива се при останалата патешка супа и яденето се връща на котлона, за да се използва топлината още малко. Готовото ястие Гъбена супа с патешки фенер се поднася с парченца магданоз.