Начин на приготвяне
Месото се смилат и се размесва със солта, която предварително е била разтворена в 1/2 ч.ч. вода. Оставя се така на студено място в гевгир, за да се отцеди от водата.
След това се смила още веднъж и се размесва с останалите подправки. Пълни се в черва, които са били изкиснати /може и с малко оцет/ във вода.
Червата се връзват с канап и луканките се окачват на студено и проветриво място.
Първите два дни се минават с точилка или шише, за да се сплескат. При благоприятни атмосферни условия до две седмици ще са готови за консумация.
Коментари
Червата може да са и свински. Готовата луканкасе овъргаля в брашно за да попие влагат и се поставя между две дъски или други плоскости и се затиска с тежаст. Всеки ден се обръша а на 10я ден се окачват на студено и проветриво място.
Иначе всичко друго е ОК и е просто една много вкусна класика ....