Ezine.bg»Рецепти»Морски дарове»Миди по моряшки с бяло вино

Миди по моряшки с бяло вино

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Миди по моряшки с бяло вино1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4-6
"Приготвянето на миди е истинско изкуство, запазено за опитните готвачи. Ние смятаме да се концентрираме върху изяждането им!"

Необходими продукти

  • миди - 2 кг
  • магданоз - 2 връзки
  • лук - 2 глави кромид
  • чесън - 1 глава
  • дафинов лист - 1/2
  • мащерка - 2 - 3 стръка
  • бял пипер - 1 щипка
  • черен пипер - 3 - 4 зърна
  • вино - 1 ч.ч., бяло
  • масло - 100 г
  • галета - 1 ч.л.
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мидите се изстъргват добре, отстраняват се отворените и повредените миди. Сипва се вода, колкото да ги покрие и се кипват заедно с 1 връзка нарязан магданоз, 1 глава ситно нарязан лук, чесъна и подправките, без белия пипер.

Мидите се варят 5 минути на силен огън. След това съдът се разклаща силно и се вари, докато мидите се отворят, като от време на време се разклаща. Когато се отворят всички миди, се добавя част от маслото и съдът се отстранява от огъня. Бульонът се прецежда, а черупките на мидите се отделят само от едната страна. Останалите с месото черупки се подреждат в подходящ съд.

В отделен съд се поставя ситно нарязаната останала глава лук заедно с виното и се вари, докато обемът се намали наполовина, след което се прибавя 300 мл бульон от мидите и предварително запърженото в 1 с.л. масло брашно и галета. Доварява се, докато се сгъсти, поръсва се със сол и бял пипер.

Мидите се заливат с получения сос. Преди сервиране поръсвате с много магданоз.

Рейтинг

4.6
511
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Женя
Женя
Рецептата и мидите от снимката нямат нищо общо !!!
01.05.2015 22:19
1
Ммм
Ммм
Страхотна рецепта. Сигурно вече за 10 път я правя!
27.03.2015 16:10
Яна Борисова
Яна Борисова
Галетата се използва при направата на соса за мидите, а не за овалване на мидите.
26.08.2013 11:53
Ирена
Ирена
До Спас, 1 с.л. брашно и галетата и се запържват, след което се разреждат с бульона от варенето на мидите и се приготвя сос.

До г-н/г-жа смешници, както е видно от описанието дафиновия лист се добавя заедно с магданоза, лука, чесъна и останалите подправки (без белия пипер) и се вари заедно с мидите.

26.08.2013 11:28
смешници
смешници
и с дафиновия лист и други...
25.08.2013 17:08
1
Спас
Спас
Само не разбрах какво се прави с галетата
06.07.2012 13:49