Доматен сос в буркани

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
01/10/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
3-4 буркана
"Използвайте изобилието от свежи домати, за да сложите няколко буркана доматен сос за зимата!"

Необходими Продукти

  • домати - 3 кг здрави, добре узрели
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • лук - 1 главичка
  • олио - 60 мл
  • босилек - пресен + др. подправки на вкус
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бурканите се стерилизират във вряща вода и се обръщат върху чиста кърпа. Бланширайте 2 кг домати във вряща солена вода. Отцедете ги и изчакайте да изстинат, след което ги обелете и ги разрежете на две. Извадете семките и ги оставете да се отцедят.

Обелете чесъна и лука, счукайте чесъна и накълцайте лука на ситно, след което ги запържете в тиган със сгорещено олио. Прибавете останалия килограм домати, нарязани на четвъртинки, както и подправките.

Оставете сместа да ври на огъня за 25-30 минути.

Извадете подправките и прецедете соса. Прибавете сол, разбъркайте и оставете да изстива. Разпределете половинките домати в бурканите, прибавете по няколко листенца свеж босилек и долейте със соса, който трябва да покрива доматите.

Бурканите се затварят и се стерилизират 45 минути.

Рейтинг

4.5
53
43
30
20
10
Дай твоята оценка: