Начин на приготвяне
Сварете калмарите в подсолена вода, почистете ги и ги нарежете на кръгчета. Накиснете ги в прясно мляко и ги оставете да престоят 24 часа в хладилника. След това ги варете още час до пълно омекване.
Сварените калмари се потапят в яйце, галета и пак яйце и се пържат в сгорещена мазнина.
Сервират се със салата по избор.
Коментари
1. Калмарите ако ги вариш повече от 5-6 минути в кипяща вода стават жилави като каиш. Дори и котката след това няма да ги яде!
2. Не е вярно че всички мекотели колкото повече ги вариш, стават по жилави. Не мога да се съглася че рапаните или мидите например ще ги вариш 1 час и ще станат жилави.
3. Не се панират сурови !!! Подваряват се за 5-6 мин. ако са едри се нарязват на шайби панират се (с паста Патафри или нормална единична панировка) или се темпурират (много важно е темпурата да е с ледена вода)и се пържат до златисто.
4. Сурови се приготвят само бейби калмарите ЦЕЛИ, независимо дали ще бъдат пържени или приготвени на скара.