Начин на приготвяне
Първо, започваме с подготовката на бульона. В 2 л вода слагаме бульоните.
Нарязаните на ситно лук и морков, дафиновият лист, белия пипер. След като водата заври и зеленчуците омекнат, потапяме калмарите за не повече от 3 минути.
Приготвяме си плънката, като задушаваме лука в зехтина заедно с морските дарове. След като омекнат, добавяме ориза, когато стане прозрачен, наливаме 300 г от бульона, в който сме варили калмарите.
Приготвяме си сос, като към разбитите жълтъци добавяме олиото, което сме сгорещили, но не препържили. Пасираме подобно като за майонеза.
Овусяваме със солта, захарта, лимоновия сок и черния пипер.
Пълним калмаритите с плънка, поставяме в тавичка и покриваме със соса.
Слагаме пълнените калмари във фурната за около 60 мин.
Поръсваме калмарите на фурна по гръцки с пресен магданоз.