Козуначени кифлички

ЕфросияЕфросия
Джедай
938
4k
10
13k
24/08/2010
"Най-пухкавите козуначени кифлички, които някога сте опитвали"
Приготвяне25 мин.
Готвене30 мин.
Общо55 мин.
Порции16 бр.
Сготви+1 точка
49 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо406 351
  • Преглеждания за месеца205
  • Преглеждания за седмицата36
  • Коментари3 пъти
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена49

Необходими Съставки

  • яйца - 10 броя
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - колкото поеме за получаване на меко тесто
  • захар - 500 г
  • олио - 250 мл, може и масло
  • мая - 42 г или 1 пакетче прясна
  • сол - 1 щипка
  • есенция - 2 - 3 ампули лимонова
  • яйца - 1 жълтък, разбит с прясно мляко за намазване
  • мармалад - по избор за пълнеж
  • пудра захар - по желание за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте маята с 1 лъжичка захар, щипката сол, малко прясно мляко и брашно до получаване на гъста кашичка. Разбийте яйцата със захарта, млякото и олиото.

Изчакайте маята да удвои обема си и я прибавете към яйчната смес. Започнете да прибавяте по малко брашното - първо с бъркалката, а след като стане по-гъста сместа си помагайте с лъжица или замесете с ръце.

Намажете леко готовото тест с олио, поставете го в голяма купа, завийте я с фолио и кърпа и оставете за час да втаса. След това го премесете отново и го разделете на топки с големината на портокал.

Набрашнете плота и започнете да ги точите с дебелина около 5-8 мм. Разрежете ги радиално на 8 или 16 части в зависимост от желаната големина на кифличките. В широкия край поставете мармалада, може и локум и ги завийте към върха.

Готовите козуначени кифлички се нареждат в тава, покрита с хартия за печене или намаслена тава. Между кифлите трябва да има 2-3 см разстояние. Отгоре ги намажете с разбития жълтък с прясно мляко и поръсват със захар по желание. Сложете кифличките да се пекат на 190-200 градуса до зачервяване.

Дървената точилка от едно време - 68 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дървената точилка от едно време - 68 см
3.50 лв.
Виж ››

Удобна за работа класическа дървена точилка, с чиято помощ ще точите вкусни баници и ще приготвяте сочни пици с тънка коричка

Рейтинг

5 26
4 11
3 8
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Mariyan Marinov
Mariyan Marinov
04.01.2019 15:01
Абе вие нормални ли сте , стана една камара тесто!
5
0
денка янчева
денка янчева
05.04.2018 16:47
Благодаря за рецептата ! Направих половин доза - малки за една две хапки , по принцип не ми се получават този тип сладкиши ,но днес са отлични !
1
0
Дианка Стефанова
Сигурни ли сте в броя на яйцата, ,много ми се виждат
27
4