Козуначени кифлички

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Козуначени кифлички3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
16 бр.
"Най-пухкавите козуначени кифлички, които някога сте опитвали"

Необходими продукти

  • яйца - 10 броя
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - колкото поеме за получаване на меко тесто
  • захар - 500 г
  • олио - 250 мл, може и масло
  • мая - 42 г или 1 пакетче прясна
  • сол - 1 щипка
  • есенция - 2 - 3 ампули лимонова
  • яйца - 1 жълтък, разбит с прясно мляко за намазване
  • мармалад - по избор за пълнеж
  • пудра захар - по желание за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте маята с 1 лъжичка захар, щипката сол, малко прясно мляко и брашно до получаване на гъста кашичка. Разбийте яйцата със захарта, млякото и олиото.

Изчакайте маята да удвои обема си и я прибавете към яйчната смес. Започнете да прибавяте по малко брашното - първо с бъркалката, а след като стане по-гъста сместа си помагайте с лъжица или замесете с ръце.

Намажете леко готовото тест с олио, поставете го в голяма купа, завийте я с фолио и кърпа и оставете за час да втаса. След това го премесете отново и го разделете на топки с големината на портокал.

Набрашнете плота и започнете да ги точите с дебелина около 5-8 мм. Разрежете ги радиално на 8 или 16 части в зависимост от желаната големина на кифличките. В широкия край поставете мармалада, може и локум и ги завийте към върха.

Готовите козуначени кифлички се нареждат в тава, покрита с хартия за печене или намаслена тава. Между кифлите трябва да има 2-3 см разстояние. Отгоре ги намажете с разбития жълтък с прясно мляко и поръсват със захар по желание. Сложете кифличките да се пекат на 190-200 градуса до зачервяване.

Рейтинг

4.2
528
411
38
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Mariyan Marinov
Mariyan Marinov
Абе вие нормални ли сте , стана една камара тесто!
04.01.2019 15:01
6
денка янчева
денка янчева
Благодаря за рецептата ! Направих половин доза - малки за една две хапки , по принцип не ми се получават този тип сладкиши ,но днес са отлични !
05.04.2018 16:47
1
Дианка Стефанова
Дианка Стефанова
Сигурни ли сте в броя на яйцата, ,много ми се виждат
19.08.2016 23:17
28
4
Мария Кунева
Мария Кунева
Получиха се много добре!
20.04.2016 15:35
4
7
Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
чудесна рецепта, скоро започваме тренировките за великденската трапеза, до тогава да се усъвършенстваме :)))
28.02.2016 23:08
3
5
Ralica
Ralica
В момента правя кифличките,но мисля ,че ще излезнат страшно много бройки.Тестото стана много голямо.На вас колко ви излезе? Пое 2 кг.брашно
28.03.2014 12:37
13
Таня Илиева
Таня Илиева
Благодаря за рецептата.... кифличките станаха страхотни... :)доста на брой ще си похапнем много добре....:)))
31.10.2013 15:45
5
3
Валентина Вълева
Валентина Вълева
Много често правя кифличките, сполучливи са.
24.10.2013 21:32
5
meli
meli
Яйцата не са ли много- 10 на брой?
21.10.2013 10:16
21
Detelinka
Detelinka
Направих ги и станаха страхотни. Мислех че ще са много, но не се усети кога свършиха, още топли, топли ги захванаха моите в къщи нищо не осрана за другия ден. Благодаря за страхотната рецепта.
21.05.2013 06:13
7
Detelinka
Detelinka
Момичета маята не е ли малко за количеството захар?
19.04.2013 01:13
11
2
Дидо
Дидо
какво значение има - от яйчената смес отива в тестото...? Аз слагам накрая
01.08.2012 08:44
10
1
Бай Лозан
Бай Лозан
Къде се слага лимоновата есенция,при бъркането на яйчената смес или в тестото?
31.07.2012 22:24
5
2
Любов
Любов
Страхотна рецепта!много вкусни козуначени кифли;-)))
20.04.2012 20:01
3
1
neli
neli
рецептата е чудесна,кифличките станаха разкошни.От тази рецепта излизат между 6-7 тави...
15.04.2012 04:05
2
Анна
Анна
Разкошна рецепта! Тестото става обаче доста като количество. Излязоха ми 6 тави кифлички и едно огромно руло с кокосов пълнеж.
13.04.2012 21:06