Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Пудинг»Казандиби - турски карамелизиран млечен пудинг

Казандиби - турски карамелизиран млечен пудинг

Elena TodorovaElena Todorova
Новак
9544265
Казандиби - турски карамелизиран млечен пудинг1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Всяко домашно казандиби има своя уникален вкус, затова можете да добавите малко канела или настърган шамфъстък за допълнителен аромат."

Необходими продукти

  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 1 ч.ч.
  • оризово брашно - 3 с.л.
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • масло - 1 с.л.
  • захар - за карамелизаране (около 4 - 5 с.л.)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте млякото в голяма тенджера, като добавите захарта и ванилата. Бъркайте, докато захарта се разтвори. Добавете маслото и разбъркайте докато се разтопи. Оставете леко да кипне.

В отделна купичка разбъркайте оризовото брашно и царевичното нишесте с малко вода, за да се разтвори без бучки. Добавете и брашното.

Постепенно добавете разтворената смес към горещото мляко, като бъркате постоянно, за да не се образуват бучки.

Намалете температурата и оставете течността леко да се сгъсти, като бъркате често, около 10-15 минути. Трябва да се превърне в гъста, кремообразна смес.

Изсипете сместа в тава, намазана с масло или покрита с хартия за печене, и оставете да изстине до стайна температура. После го сложете в хладилник за поне 2-3 часа, а най-добре за цяла нощ, за да може да стегне добре.

За карамелизираната горна коричка, изсипете равномерно захарта и 2-3 с.л. вода в тиган и я загрейте до получаване на златист карамел. След това залейте цялата повърхност на охладеното казандиби с горещия карамел и го разпределете равномерно. Оставете да се охлади и карамелът да стегне, след което нарежете готовото казандиби на парчета.

Вижте също как да си направите популярното турско трилече или любимото турско реване.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: