Начин на приготвяне
Загрейте млякото в голяма тенджера, като добавите захарта и ванилата. Бъркайте, докато захарта се разтвори. Добавете маслото и разбъркайте докато се разтопи. Оставете леко да кипне.
В отделна купичка разбъркайте оризовото брашно и царевичното нишесте с малко вода, за да се разтвори без бучки. Добавете и брашното.
Постепенно добавете разтворената смес към горещото мляко, като бъркате постоянно, за да не се образуват бучки.
Намалете температурата и оставете течността леко да се сгъсти, като бъркате често, около 10-15 минути. Трябва да се превърне в гъста, кремообразна смес.
Изсипете сместа в тава, намазана с масло или покрита с хартия за печене, и оставете да изстине до стайна температура. После го сложете в хладилник за поне 2-3 часа, а най-добре за цяла нощ, за да може да стегне добре.
За карамелизираната горна коричка, изсипете равномерно захарта и 2-3 с.л. вода в тиган и я загрейте до получаване на златист карамел. След това залейте цялата повърхност на охладеното казандиби с горещия карамел и го разпределете равномерно. Оставете да се охлади и карамелът да стегне, след което нарежете готовото казандиби на парчета.
Вижте също как да си направите популярното турско трилече или любимото турско реване.