Начин на приготвяне
Измийте патладжаните, отрежете им шийката и ги изпечете на скара или фурна, докато омекнат и кожата им леко покафенее. След като изстинат, обелете кожата и ги намачкайте добре или пасирайте с пасатор до гладка смес.
В тиган загрейте маслото, добавете нарязания на ситно лук и чесън, и запържете до прозрачност. Добавете брашното и бъркайте няколко секунди. Постепенно налейте млякото, като бъркате енергично, за да не се слепне. Ще получите кремообразна смес. Добавете пасирания патладжан и разбъркайте добре до хомогенна маса. Овкусете със сол и черен пипер и добавете настъргания кашкавал (моцарела) като бъркате, за да се разтопи в соса.
Нарежете месото на малки парчета, които овкусете със сол и черен пипер.
В тиган загрейте зехтин и нарязания лук до златисто, добавете нарязания чесън, чушка, настъргания морков и гответе още една минута.
Добавете месото и го запържете от двете страни докато добие златист вкус. Накрая добавете нарязаните домати или доматеното пюре и гответе 15-тина минути докато сосът се сгъсти и месото стане готово. Дръпнете ястието от котлона и оставете 5 минути да поизстине малко.
В чиния наредете слой от соса с патладжаните, а върху него сложете месото или сервирайте месото отделно и гарнирайте патладжановото пюре като гарнитура. Хюнкяр Бегенди традиционно се сервира топло, често с пресен хляб или ориз.
Вижте също как да си направите турското имамбаялдъ с патладжан или класическата патладжанена разядка Баба Гануш.